Lezend meisje bij lamplicht

Lezend meisje (42×32 cm) olieverf op doek

afgelopen februari heb ik dit schilderij van mijn dochter gemaakt terwijl ze aan het lezen was.  Normaal schilder ik wanneer het buiten donker is met een helder daglicht lamp. Zodat ik de kleuren goed kan zien. Maar met dit schilderij kon ik dat niet doen omdat de daglichtlamp dan de zwakkere lamp rechts in beeld zou overstralen en het effect van het zacht gele licht zou verdwijnen. Gelukkig lukte het schilderen ook met wat  minder licht.

Ik vraag me wel eens af hoe de schilders in vroegere tijden s’avonds schilderden toen er nog geen daglicht lampen waren. Misschien gingen ze dan tekenen of etsen,

_________________________

Last February I made this painting of my daughter while she was reading. Normally I paint when it is dark outside with a bright daylight lamp. So I can see the colors clearly. But with this painting I couldn’t do that because the daylight lamp would then overshine the weaker lamp on the right of the picture and the effect of the soft yellow light would disappear. Fortunately, painting was also possible with less light.
 
I sometimes wonder how painters in the past painted in the evening when there were no daylight lamps yet. Maybe they would draw or etch when it got dark outside,
Deel dit bericht op:
<< Terug naar overzicht